Byggnadsvårdsläger 2011

Forsby Kvarn Byggnadsvårdsläger 2011 den 27 juni–9 juli

För andra året i rad arrangerade Forsby Kvarn i samarbete med Svenska Byggnadsvårdsföreningen ett byggnadsvårdsläger, ett av sex byggnadsvårdsläger som anordnades i Sverige 2011.
Nu var det södersidan och innergårdssidans väggar och fönster som stod på tur med kalkputs, avfärgning, fönsterrenovering samt målning av kvarnens övriga träpartier, där arbetet handleddes av samma lokala hantverkare som vid förra årets byggnadsvårdsläger .
10 deltagare kom till Forsby Kvarn från hela Sverige,  från Umeå i norr till Lund i söder,  för att lära sig gamla hantverkstekniker.
Ett byggnadsvårdsläger är, förutom en kurs i byggnadsvård,  två veckors härlig samvaro under fikastunder och goda middagar med nya människor man får lära känna! Och tid för utflykter….
Vi besökte lokala sevärdheter som Skutters skans dit vi åkte med hästskjuts.

Heby Tegelbruksmuseum åkte vi till i bil och vi klappade älgar i Morgongåva.  Hos Lagerlöfska  magasinet bakades det tunnbröd och på Lundellska galleriet  formades det krukor i keramik!

Öppen kvarndag lockade många besökare som ville följa arbetet på kvarnen!

Resultatet av två veckors restaureringsarbete lät inte vänta på sig: Kvarnen återfick sina tydliga konturer när putsen lagades i valv och bågar, fönstren kittades och takstolen målades. Den reste sig sakta men säkert från flera decenniers förfall som en fågel Fenix!

 

 

Forsby Kvarn Byggnadsvårdsläger 2011 genomfördes med stöd från kulturmiljöenheten och landsbygdsenheten vid Länsstyrelsen Uppsala län