Maratonkonserten 2006

Forsby Kvarn väcktes ur sin törnrosasömn den 2 september 2006 med en 6 (!) timmar lång Maratonkonsert! Drygt 200 kom till Forsby Kvarns Maratonkonsert och fick lyssna på ett 40-tal proffsmusiker. Den ska ses som ett första delmål i det stora projektet ”Forsby Kvarn Musikscen”. Ett 40-tal av svenskt musiklivs främsta artister från olika genrer medverkade i ett varierat och innehållsrikt program.

Konserten inleddes med ”Hommage à Forsby Kvarn”, ett improviserat slagverksstycke med Tommy Björk och Jonny Axelsson, utfört på de sågklingor som finns kvar från gårdens sågverksepok.
Förutom 2/3 Väsen kom Mikael Marin med en nystartad spelmansorkester; Bowing 9.
Stråkmusiker ur Kungliga Filharmonikerna med pianisten Anders Kilström spelade ett ungdomsverk av Stenhammar.
Romanser av Brahms med mezzon Marianne Eklöf och pianisten Bengt Forsberg och lieder av Schubert med tenoren Torbjörn Lillieqvist och Jonny Axelsson på marimba.
Det var jazzimprovisationer med pianisten Gösta Rundqvist och saxofonisten Roland Keijser och tango med violinisten Anna Lindal, basisten Ulf Åkerhielm och Mikael Augustsson på bandoneon.
Barockmusik för traversflöjttrio med Anja Sköld, Sarah Lindloff och Björg Ollén och Bachs solosviter med Chrichan Larson på barockcello.
Nutida konstmusik – duo för slagverk och trombon med Jonny Axelsson och Ivo Nilsson och solo för blockflöjt med Kerstin Frödin.Nyskriven musikteater av Catharina Backman med Ensemble Ma och androgyn nyskriven rockmusik med ett ungdomsband från trakten och Fjärdhundras unga sångfynd Sabina Bernström. Med mera….

Kvarnen rymmer ca 180 publikplatser.
Vi överskred denna siffra med ytterligare 40, vilket gjorde att ett 20-tal satt utanför kvarnen i dörröppningen, på köksstolar och trädgårdsbänkar!

Publikkommentarer vittnar om den levande musikens inneboende kraft. Något stort hände i Fjärdhundrabygden när den levande musiken framförd av professionella musiker kom till kvarnen.
Maratonkonserten blev en succé och den kommer att följas av fler!