Sommaren 2008

Forsby Kvarn StråkVi började årets första konsert med en nybildad stråkorkester: Forsby Kvarn Stråk, vars medlemmar består av frilansande proffsmusiker och stråkmusiker från Musikhögskolan i Stockholm!

De spelade bl.a Bach’s vackra h-mollsvit med Sarah Lindloff som flöjtsolist. Sarah Lindloff är en av Sveriges mest mångsidiga flöjtister. Hon spelar förutom tvärflöjt i Uppsala Kammarorkester och Folkoperans orkester även traversflöjt i Stockholms Barockorkester och Svenska Barockorkestern. Hon är dessutom medlem i MA, en ensemble som spelar musik från vår tid. Dirigerade gjorde Staffan Larson.

Konsertens andra halva bjöd på jazz med den lyriske jazzpianisten Gösta Rundqvist och några unga, spännande jazzmusiker han hade kallat ihop, exklusivt till Forsby Kvarn: Niklas Fernkvist på akustisk bas, född under senare delen av 80-talet i Uppsala och Johan Käck på trummor, uppvuxen i Bollnäs. Numera studerar de på Musikhögskolan i Stockholm där Gösta Rundqvist undervisar i improvisation.

I Sandviken, som också är Göstas hemtrakter, föddes 1970 Mattias Windemo. Nu är han en av Sveriges mest eftertraktade jazzgitarrister. Mattias är unik  inte bara i sitt spel. Han spelar på en dubbelhalsad gitarr (!) som han har utvecklat och byggt tillsammans med en instrumentbyggare. Dessa två konstellationer musiker skapade musik som blev till en oförglömlig kväll i kvarnen! Och tanken bakom – Erfarna äldre musiker spelar med unga mindre erfarna- fungerade väl!

Lejon och divor 2 augusti

fyra lejon Med detta pianistmedley ville vi sätta fokus på pianots uttrycksmöjligheter när det trakteras av så skickliga musiker som i kvarnen denna afton!

Pianolejonen Mattias Risberg, Kristine Scholz, Hans-Olov Mellqvist och Anna   Christensson byggde upp en trestegsraket: Konserten började i improviserad jazz för att gå över i nutida konstmusik, vidare in rysk romantik och svenskt 1900-tal för att i konsertens andra halva kulminera i en grande final: Sceniskt framförda arior och duetter från operans värld framförda av operasångarna Marianne Eklöf och Fredrik Zetterström ackompanjerade av pianisten Gunnel Lundberg!

Marianne och Fredrik

Basfiol och flöjt 6 september

Kungliga Filharmonikernas cellostämma Kungliga Filharmonikernas cellostämma hade i år förlagt sin uppspelningsvecka, efter sommarledigheten från Konserthuset i Stockholm, till Forsby Kvarn Musikscen vilket vi gladdes över!

Hur låter musik av en brasiliansk tonsättare som inspirerats av Bach, barockens fader? Bli det samba då? Förutom preludier och fugor av Bach, arrangerade av den brasilianske Villa-Lobos framfördes Bachiana Brasileiras nr 5 med Ibba Andersson som solist, samt ”Les Rois Mages” ur oratoriet ”El Pessebre” av Pablo Casals för 8 celli.

Blockflöjt, gamba och teorb
Den suveräna blockflöjtisten Kerstin Frödin, som gjorde ett oförglömligt intryck hos många vid Maratonkonserten 2006, var tillbaka med barockmusikerna Louise Agnani, gamba och Peter Söderberg, teorb. Tillsammans bildar de Ensembel Liparella som spelade verk från tidig barock till vår tid av Girolamo Frescobaldi, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Cipriano di Rore samt nutida musik av Per Mårtensson och Lars Sandberg, skriven direkt till trion.

Konserterna sommaren 2008  genomfördes med stöd från Enköpings kommun,
Uppsala läns landsting och Statens Kulturråd